tiistai 10. syyskuuta 2013

Savupiipun hormien massaus syksyllä 2012


Ensin kävi nuohooja huomauttamassa, että tiilien välistä oli tippunut yllättävän paljon laastia hiekkana alas hormien pohjallle. Uskoin häntä ja tilasin paikalle Hormiturvamiehen. Hormiturvamies laittoi kaikkiin tulisijoihin posautuspomminsa Milla Magia -tyyliin. Sen jälkeen hän tarkastelin piipun päältä savun kulkua ylöspäin. Tulos: lähes kaikki hormit vuosivat keskenään.
Näin ollen hän antoi ymmärtää, että savupiippu on todella huonossa kunnossa ja jopa tiiliä voi tippua hormiin savunkulkua tukkimaan. Neuvokkaasti hän antoi tarjouksen hormien korjaamisesta. Tarjouksen jälkeen vasta olimmekin epätoivoisia. Huh mikä hinta!

Yön yli nukuttuani hain netistä muita savupiipunkorjaukseen erikoistuneita firmoja. Sellainen löytyikin melko nopeasti. Tarkistin vielä firman maineen netin Suomi24.fi:stä ennen soittoa. Kommentit olivat enimmäkseen myönteisiä, joten soitin Kotipiippu Oy:n kaverin paikalle. Hänellä oli aivan eri metodit tarkistaa piipun kunto kuin posautuspommi-miehellä. Vakuutuin. Tarjous korjaamisesta oli myös siedettävämpi, joten päätin korjauttaa piipun.

Jotta korjauksen hinta jäisi kohtuullisemmaksi, päätin massauttaa vain tulisijojen hormit tällä kertaa. Öljykattilan hormin päätin jättää vielä käsittelemättä vaikka se olikin kaikkeista huonokuntoisin. Jos ja kun ensi kesänä on varaa, niin ehkäpä lopetamme koko öljylämmityksen ja siirrymme ilmavesilämpöpumpulla lämmittämiseen.

Ensimmäiseksi meidän piti purkaa savupiipun ympäriltä TV-antenniviritys ja sen jälkeen pellit pois piipun ympäriltä. Sen jälkeen pääsimme itse asiaan eli massaamaan hormeja. Massaaminen tapahtui siten, että hormin pohjalle asetetaan hormin kokoinen kangastuppo, joka vedetään vinssillä ylös.
Ennen ylösvetämistä hormiin eli kangastupon päälle heitetään sopivan vetelää massaa. Massa tarttuu hormin seinämiin kun kangastuppoa vinssataan ylös. Tämä käsittely toistettiin 3-4 kertaa.

Tältä näyttää valmiiksi massattu hormi. 

Piipun ylävarvin tiilet vaativat uudelleen muurauksen, koska olivat aikalailla irtonaisia.
Myös savupiipun kulki sai vahvistusrappausta.

Tältä näyttää väliaikaisesti kevytpeitteellä "pellittämäni" savupiippu.
Tilasin peltisepän tulemaan. Hän tulee sitten kun ehtii.

Piipunkorjauksen jälkeen kotiväki painosti minua vahvasti palauttamaan televisioon näkyvyyden.
Ei auttanut muu kuin soittaa TV-antenniasentaja paikalle. Hän kiinnitti uuden ja entistä ehomman TV-antennin talonpäätyyn. Siellä se on paljon vähemmän kenenkään tiellä. TV-näkyvyyskin parani merkittävästi, kun hän suuntasi mittarien kanssa antennin vähiten huonoon suuntaan.

3 kommenttia:

  1. Meidän vanhassa rintamamiestalossa on sama ongelma. Hormit vuotaa ja savupiiput täytyisi korjata. Mielenkiintoista lukea miten hormi massataan. Luultavasti annan kuitenkin ammattilaisten tehdä massaukset koska olen varma, että lopputulos olisi varmasti parempi kuin minun tekemänä.

    VastaaPoista
  2. Itse kilpailutin hormin massauksen http://kodinplaza.fi kautta ja löysin sieltä sopivan hintaisen yrityksen. Kävin läpi yritysten rekisteritiedot ja referenssit!

    VastaaPoista
  3. Veljeni hiljattain kertoi, että heillä myös hormin kanssa ongelmia ja heille on nyt tulossa ammattilainen Turun suunnalta tekemään hormin massauksen. Hän ei itse alkanut edes miettimään että tekisi urakan itse. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä kuvia muidenkin urakasta.
    http://www.uniikkiuunit.fi/kokemuksia-2

    VastaaPoista